top of page
2Q4A3393.jpg
2Q4A3266.jpg

KIARA HAUPTMAN

zobozdravnica, vodja zdravstvenega centra

izobrazba: DOKTORICA DENTALNE MEDICINE

profesionalna usmeritev: OSNOVNO ZOBOZDRAVSTVO, PROTETIKA, ZOBNE LUSKE, ESTETIKA OBRAZA

"Glavni cilji naše ambulante je s sočutnim pristopom zagotoviti kakovostno in nebolečo obravnavo.

 

S sodobnimi postopki v zobozdravstvu je mogoče zobno bolečino ob obravnavi odpraviti oziroma vsaj zmanjšati na najmanjšo možno raven. Prvi korak k boljši izkušnji je ustrezen pogovor s pacientom, ki mora biti pred vsakim posegom ustrezno seznanjen. Poznati moramo njegove želje in morebitne strahove. Zato si s pacientom za pogovor vzameva toliko časa, kolikor ga potrebujeva. Včasih se samo nekajkrat srečamo na pogovoru in mu pomagamo odpraviti strah ter šele nato opravimo poseg. Pri nas uporabljamo pri vseh bolečih posegih lokalno anestezijo, če se s tem pacient seveda strinja. S sodobnimi napravami lahko izvajamo manj invazivne tehnike.

 

S prakso sem ugotovila, da je ključnega pomena odkrit in sočuten odnos do pacienta. To pripomore k drugačni, boljši izkušnji pri zobozdravniku."

O MENI

Sem Kiara Hauptman zobozdravnica in ustanoviteljica SISU zobozdravstvo in medicina. 

Odraščala sem v Litiji, od koder sem se v gimnazijskih letih preselila v Ljubljano, kjer sem obiskovala športni oddelek Gimnazije Šiška. V tistih časih sem se še profesionalno ukvarjala tudi z rokometom. Že tekom gimnazije sem želela svojo pot nadaljevati v smeri medicine. Namreč doma imam v tej stroki dober zgled – svojo mami, ki je splošna zdravnica v ZD Litija. Že kot otrok sem jo pogosto opazovala pri njenem delu. Kljub temu, da je pogosto domov hodila utrujena, mi je vedno dajala občutek, da jo to delo bogati. 

Sama sem kasneje spoznala, da imam rada tehnična in natančna opravila. To je bil verjetno glavni razlog, da sem se namesto medicine odločila za študij dentalne medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani, ki sem ga zaključila leta 2017. Že takrat sem v zobozdravniku videla osebo, ki lahko s svojimi natančnimi rokami in občutkom za estetiko ustvarja nekaj lepega. 

Po končanem šolanju in izpopolnjevanju v drugih zobnih klinikah in ambulantah sem leta 2019 v Trzinu ustvarila svojo zasebno zobozdravstveno ambulanto SISU. Kmalu sta se mi pridružila sodelavca diplomirana medicinska sestra Saša Posedi in kolega zobozdravnik Domen Kanduti. Hvaležna sem, da skupaj oblikujemo strokovno in prijazno delovno okolje.

Eden glavnih ciljev naše ambulante je z sočutnim pristopom zagotoviti kakovostno in nebolečo obravnavo. 

Pretekla travmatična izkušnja pri zobozdravniku lahko pri pacientu povzroči močan strah pred nadaljnjo zobozdravstveno obravnavo. Ta neprijetna izkušnja lahko nastane zaradi bolečine, neprimernega odnosa, grobega rokovanja s predmeti, hitenja itd.

Kot majhna deklica sem imela pogosto težave z mlečnimi zobmi, zato sem bila velikokrat pri zobozdravniku, ki pa sem se ga močno bala. Neprijeten mi je bil že vonj v ordinaciji, zvok turbin in zeleno oblazinjen stol. Pogosto sem pri njem med obravnavo občutila zobno bolečino, ki je kasneje povzročila moj strah pred njim. Zato iz osebne izkušnje razumem ljudi, ki prihajajo v mojo ambulanto in jih je, zaradi pretekle izkušnje, strah zobozdravnika. 

V tem vidim velik problem, ki ima pomembne posledice na ustno zdravje. Namreč oseba, ki ima strah pred zobozdravnikom, se obiskov pri njem izogiba in posledično je njeno ustno zdravje slabše. 

Da preprečimo tovrstne travme je potrebno graditi na odkritem in sočutnem odnos do svojega pacienta. Ljudje smo si različni, imamo različna pričakovanja, strahove in omejitve. Pogovor in zdrav odnos pripomoreta k drugačni, boljši izkušnji pri zobozdravniku.

PROFESIONALNA POT

September 2006 - Junij 2010

Oktober 2011 - Oktober 2017

December 2017 - December 2018

Avgust 2019

ŠPORTNA GIMANZIJA ŠIŠKA 

MEDICINSKA FAKULTETA LJUBLJANA - SMER DENTALNA MEDICINA

PRIPRAVNIŠTVO: UKC Ljubljana, KRIŽNAR zobozdravstvo, NAGLIDENT, IMPLANTOLOŠKI CENTER, BABIT, ZD VIC, SIMED ...

SISU zobozdravstvo in medicina

TERMIN

bottom of page