top of page
2Q4A3458.jpg

ZOBNE BOLEZNI

ZOBNA GNILOBA (KARIES) JE NAJPOGOSTEJŠA BOLEZEN ZOB, KI LAHKO VODI TUDI V IZGUBO ZOB.

POMEMBNO JE, DA KARIES NA ZOBEH SANIRAMO DOVOLJ ZGODAJ.

Za nastanek kariesa so krive bakterijske obloge na zobeh, ki niso bile pravočasno odstranjene. V ustni votlini imamo več 10 milijonov različnih bakterij.

Hrano, ki ostaja v ustni votlini te bakterije razgrajujejo, pri tem pa tvorijo škodljive kisline. Slednje pa raztapljajo zobno sklenino.

Najpogosteje se kariozni proces začne na mestih, kjer so dobri pogoji za zadrževanje ostankov hrane in ki so manj dostopni za čiščenje. To so predvsem medzobni prostori in grizne ploskve.

Poleg neustrezne zobne higiene na ravoj kariesa vpliva tudi način prehranjevanja. Sladka in lepljiva hrana ter sladke pijače pospešijo procese nastanka kariesa.

Karies prepoznamo po spremenjeni barvi sklenine, ki ni več svetleče bela, pač pa opačno bela, temna, rjavkasta ali sivkasta. Na začetni stopnji karies ne povzroča zobne bolečine, šele pozneje se pojavi občutljivost na hladno in sladko. V naslednjih stopnjah se pojavi zobobol, ki ponavadi kaže že na napredovalo kariozno spremembo.

Karies je potrebno odstraniti in na defektu narediti zalivko oziroma plombo.

V preteklosti se je za izdelavo zalivk najpogosteje uporabljal amalgam (črne ali sive zalivke), ki je zlitina živega srebra z drugimi kovinami. Danes je material izbora za stalne zobne zalivke kompozit (bele zalivke).

2Q4A3385_edited.png
2Q4A3385_edited.png

BELE IN AMALGAMSKE ZALIVKE

BELE ZALIVKE

NAREJENE IZ KOMPOZITNE MASE

ESTETSKO LEPŠE

V BARVI ZOBA

OB IZDELAVI ODSTRANIMO MANJ ZDRAVEGA ZOBA

MANJ ŠKODLJIVIH UČINKOV NA ZDRAVJE

AMALGAMSKE ZALIVKE

NAREJENE IZ AMALGAMA (ŽIVO SREBRO)

MANJ ESTETSKE

SAMO V ČRNI/SIVI BARVI

OB IZDELAVI ODSTRANIMO VEČ ZDRAVEGA ZOBA

ŠKODLJIVI UČINKI NA TELO

TERMIN

bottom of page