ZDRAVLJENJE KARIESA

kaj

Karies je zobna gniloba, ki prizadane zob. Največkrat nastane zaradi slabe higiene in bakterij v ustih. V ustih se kaže kot spremenjena barva zoba, luknjica ali občutimo bolečino na mrzlo ali sladko.

kako

Navadno je karies treba odstraniti iz zoba s pomočjo svedra in ga nadomestiti z umetnim materialom. 

zakaj

Nezdravljen karies vodi v bolečine, propad zoba in njegovo izgubo. 

 

ZDRAVLJENJE OBZOBNIH TKIV

kaj

Obzobna tkiva (dlesen in kost) prizadane parodontalna bolezen. To se kaže kot krvavenje dlesni, odmiki dlesni in majavost zob. 

kako

Zdravljenje poteka tako, da v prvi fazi naredimo pregled in merjenje globin dlesninih žepov. Kjer so globine povečane (je kost prizadeta in dlesen vneta), je potrebno parodontalno zdravljenje.

zakaj

Nezdravljena parodontalna bolezen vodi v majavost in izpad zob. To je najpogostejši vzrok izgube zob pri ljudeh.

 

ENDODONTSKO

ZDRAVLJENJE 

kaj

Kadar karies v zobu napreduje tako daleč, da vname zobni živec, je potrebno zob endodontsko (koreninsko) zdraviti. Pogosto se to kaže kot stale tope bolečine, bolečine na hladno in toplo ter bolečine ob grizenju. 

kako

Zdravljenje poteka tako, da zob odpremo, odstranimo žile in živce v notranjosti ter napolnimo z umetnim materialom. Navadno so za to zdravljenje potrebni 2-3 obiski zobozdravnika. 

zakaj

Nezdravljen zob je izvor vnetja, ki lahko stalno ali občasno povzroča blažje ali hujše bolečine. Najhujša posledica vnetih zob so abscesi (gnojne otekline v ustih).

PROTETIČNA

OSKRBA

kaj

Protetično oskrbimo zobe kadar so zobje prizadeti do te mere, da jih ni moč oskrbeti samo z zalivkami ali kadar zobje manjkajo.

kako

Izvedba protetične oskrbe je odvisna od obsega in zahtevnosti določenih faz. Navadno je potrebno zobe primerno obrusiti in odtis prenesti v laboratorij, kjer se izdelajo zobni nadomestki. Za tovrstno oskrbo sta potrebna vsaj 2 obiska v ambulanti. 

zakaj

S protetično oskrbo estetsko in funkcionalno oskrbimo ali nadomestimo manjkajoče zobe. Potrebno pa se je zavedati, da morajo biti zobje najprej ustrezno pripravljeni in sanirani, kar pogosto podaljša zdravljenje. 

 

ZOBNI

APARATI

kaj

Nevidni zobni aparat so individualno izdelane folije, ki premikajo zobe v želeno pozicijo. Njihove prednosti so predvsem v tem, da so praktično neopazni, omogočajo lažjo higieno in uživanje hrane.

kako

Ob prvem pregledu določimo primerne kandidate, naredimo slike, odtise in RTG sliko ortopan. Po tednu dni prejmemo računalniško stimulacijo zdravljenja in končnega stanja, na kar se potem odločimo za izdelavo aparatov. 

zakaj

Nevidni zobni aparati so pravi hit v svetu, saj so relativo enostavni za nošnjo, nevidni in snemljivi, kar močno olajša zdravljenje. 

 

KIRURGIJA

DLESNI

kaj

kako

Kirurgija dlesni je estetski poseg, s katerim dosežemo preoblikovanje dlesni. 

To najpogosteje dosežemo z radifrekvenčno zanko ali na klasičen kirurški način. Pri tem uporabimo lokalni anestetik in po posegu večjih bolečin navadno ni.

zakaj

Kadar želimo doseči optimalno estetiko zob, je velikokrat potrebno oblikovati ali prilagoditi dlesen, saj moramo doseči pravilna razmerja.

 

ODSTRANJEVANJE

ZOBNEGA KAMNA

kaj

Zobni kamen so mineralizirane zobne obloge, ki jih z zobni krtačko ni moč odstraniti. Kamen tvori pokrov čez dlesen, kjer zastaja hrana in bakterije dobivajo idealne pogoje za svoje razmnoževanje. 

kako

Zobni kamen odstranimo z ultrazvočnim inštrumentom, brez bolečin ali večjega nelagodja. Po čiščenju je potrebno še poliranje ali peskanje, da dobimo čim bolj gladko površino zob. 

zakaj

Neodstranjen zobni kamen ustvarja idealne pogoje za razrast slabih bakterij, ki povzročajo parodontalno bolezen in izpad zob. 

 

BELJENJE

ZOB

kaj

S pomočjo belila dosežemo za 2-3 odtenke bolj bele zobe.

kako

Pred beljenjem opravimo pregled, določimo barvo zob in naredimo odtise za izdelavo individualnih opornic, v katere se belilo aplicira. Belilo po ščetkanju zob nanesemo v opornici, ki jih nosimo 4-6 ur. Opornico po tem času odstranimo in umijemo zobe. 

zakaj

bolj belimi zobmi se počutimo bolj samozavestno, raje komuniciramo s soljudmi in se smejimo.