top of page
Zobozdravniška ordinacija - Recepcija

KOŽNE SPREMEMBE

ODSTRANJEVANJE KOŽNIH SPREMEMB.

KOŽNE SPREMEMBE SO LAHKO TUDI NEVARNE.

Pogosto imamo ljudje na koži številne kožne spremembe, ki so lahko popolnoma nemoteče in nenevarne, lahko pa gre za estetsko moteče ali celo nevarne spremembe.

Poleg dobre zaščite proti soncu je za zdravje kože pomembno tudi redno samopregledovanje kože. V primeru, da opazimo sumljivo oziroma motečo spremembo je na mestu pregled pri zdravniku. 

V naši ambulanti vam nudimo preventivne preglede kože z dermatoskopom in po potrebi tudi kirurško odstranjevanje. 

Preventivni pregled kože opravimo z dermatoskopom, ki je medicinski diagnostični pripomoček, s katerim zdravnik poveča spremembo na koži. To omogoča natančno prepoznavo spremembe. V kolikor gre za sumljivo ali motečo spremembo, se lahko pacient odloči tudi za kirurško odstranitev. Slednjo izvajamo na dva načina. Najpogosteje uporabljamo manj invazivno tehniko odstranjevanja z radiofrekvenčnim aparatom. Za večje spremembe pa se poslužujemo klasičnega kirurškega izreza spremembe.

RADIOFREKVENČNO ODSTRANJEVANJE

Gre za manj invazivno odstranjevanje sprememb. Pred odstranitvijo kožo razkužimo in apliciramo lokalni anestetik, da je poseg neboleč. Nato s posebno zanko odstranimo spremembo. Rane običajno ne šivamo, saj gre samo za povrhnjo spremembo. Celjenje je hitro in običajno brez brazgotin.

KLASIČNO KIRUŠKO ODSTRANJEVANJE

Spremembo odstranimo s klasičnim izrezom. Tudi tukaj pred posegom kožo pripravimo in apliciramo lokalni anestetik. Nato s skalpelom izrežemo spremembo in rano zašijemo. V poteku celjenja kasneje tudi odstranimo šive. Ta vrsta se uporablja predvsem pri večjih spremembah. 

Zdravnik se glede na karakteristike spremembe odloči, ali je potrebno izrezano spremembo dodatno poslati še na nadaljnjo histološko preiskavo. Slednja nato dokončno pove, ali gre za nenevarno ali nevarno spremembo.

2Q4A3385_edited.png
Zobozdravnica ogleduje rentgen sliko zob

KAKO PREPOZNAMO MELANOM?

TO SO ZNAKI MELANOMA

A (assymetry) ASIMETRIJA - nesomerno znamenje
B (border) ROB - neravni ali nejasni robovi
C (colour) BARVA - barvni odtenki
D (diameter) DIAMETER - premer nad 6 mm
E (evolution) RAZVOJ - spreminjanje

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Ob vašem prvem obisku v našem centru vam nudimo BREZPLAČNI uvodni pregled.

Veselimo se vašega obiska!

bottom of page